Professional organizing in het MBO

Studenten hebben tegenwoordig een overvol leven met studeren, uitgaan, sporten, een bijbaan, huishoudelijke zaken en niet te vergeten allerlei (vooral digitale) sociale contacten. Het goed organiseren van al deze activiteiten vereist een goede planning en een goede organisatie van spullen, documenten en financiën.

Leren om je leven te organiseren wordt ook wel “organizen”genoemd en heeft zowel in het privéleven als in de werkomgeving grote voordelen omdat men effectiever en efficiënter met tijd, energie en daardoor ook met (studie)geld omgaat. Men leert om (betere) keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

Tot nu toe werd het goed organiseren van eigen leven en werk als de individuele verantwoordelijkheid van studenten gezien. In het Kwalificatiedossier MBO Juridisch-administratieve beroepen crebonr. 79090 is per 01-08-2015 de competentie ‘organizen, het organiseren van je leven’, worden opgenomen. Ook voor het vak Loopbaan en Burgerschap is de competentie goed te integreren. Doelstelling is om studenten nog beter toegerust te laten uitstromen.

In de komende jaren zal de competentie hopelijk ook opgenomen worden in andere sectoren/kwalificatiesdossiers en ook als onderdeel van Loopbaan & Burgerschap  en doorstromen naar het HBO en mogelijk zelfs de universiteit.

Als lid van de beroepseducatiecommissie van de NBPO (de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers) heb ik meegewerkt aan de kwalificatiedossiers Professional Organizing. 

Daarna heb ik samen met Linda Groen (ook professional organizer) en Wijnand Prins (o.m. MBO gastdocent en co-auteur van ‘Schulden en inkomen‘) heb ik het bronnenboek ‘Professional organizen, je leven op orde’ geschreven. Dit boek, samen met de begeleidende docentenhandleiding, is verkrijgbaar bij Edu’actief.

In april 2016 heb ik voor Vakblad Profiel (voor professionals in het middelbaar beroepsonderwijs) een artikel geschreven over Professional Organizen als doorlopende leerweg. 

Workshops en trainingen

Clean Desk organiseert i.s.m. partners als de School voor Organizing en Wijnand Prins de volgende trainingsmogelijkheden:

* Trainingen voor docenten in het MBO
* Gastlessen voor studenten in het MBO
* Workshops voor professional organizers

 

Workshops 2017

In september 2017 hebben er twee interessante workshops plaats gevonden over professional organizing in het mbo voor professional organizers.

Wil je meer informatie of op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Stuur dan een bericht naar wendy@cleandesk.nl.