Opgeruimd & Spark Joy van Marie Kondo

Omdat het zo uitkwam, heb ik ‘Opgeruimd’ en ‘Spark Joy’ van Marie Kondo vlak na elkaar gelezen.

KONMARI-OPRUIMMETHODE
Marie Kondo heeft met haar KonMari-opruimmethode vele tongen losgemaakt in de afgelopen maanden. Een veelgehoorde opmerking was dat er zo weinig spullen zouden overblijven na het opruimen volgens Kondo’s methode en het bedanken van kleren en andere spullen voor gebruik spreekt ook niet iedereen aan.

Na het lezen van ‘Opgeruimd’, Kondo’ eerste boek, hield ook ik een gevoel over van strengheid en verplicht heel veel wegdoen en ik voelde me zelf ook niet comfortabel bij het toespreken van mijn spullen. Ik besloot mijn uiteindelijke oordeel op te schorten tot na het lezen van ‘Spark Joy’.

‘Spark Joy’ is nog meer een doeboek dan ‘Opgeruimd’ en ik werd er veel blijer van. De KonMarie methode spreekt me zeker aan. Niet alles ervan, maar dat is bij geen enkele methode. Net zoals Kondo zelf zegt: “doe wat bij jou past en wat jou blij maakt”, gebruik ik uit alle boeken die ik lees dat wat voor mijzelf (en/of voor mijn klanten) werkt.

GENIETEN VAN SPULLEN
Wat mij zeer aanspreekt in de boeken van Kondo is het bewaren van spullen waar je blij van wordt. In haar eerste boek lijkt het alsof er niet veel mag overblijven, maar in haar tweede boek is ze een stuk milder en geeft ze mooie voorbeelden van haar klanten. Geniet van je spullen, ook al vinden anderen ze raar of lelijk. Maar probeer ook te ontdekken wat anderen zo mooi aan hun spullen vinden. Dat zorgt voor meer begrip. En als je er nog steeds niets aan vindt, ook prima. Probeer er dan zo min mogelijk naar te kijken, maar geef de ander wel de ruimte ervan te genieten.

OPRUIMMETHODE
Volgens Kondo is de beste volgorde om op te ruimen:

  • Kleren
  • Boeken
  • Documenten
  • Diversen (Kondo noemt dit Komono)
  • Spullen met emotionele waarde

Dit is op zich een goede volgorde, maar het kan zijn dat jij liever spullen in een andere volgorde opruimt. Ik zou niet met de laatste twee categorieën beginnen. ‘Oefenen’ met de eerste categorieën helpt je keuzes te leren maken.

Per categorie verzamel je eerst alles uit het hele huis, je zoekt het uit, doet weg wat weg kan en ruimt op wat overblijft. Opruimmateriaal koop je pas als je weet wat je wilt houden. En misschien heb je tijdens het opruimproces materiaal gevonden dat je kunt hergebruiken.

Houd wat je wilt houden of echt nodig hebt. Als je het echt nodig hebt (zoals gereedschap), maar niet leuk vindt, zul je het toch moeten bewaren. Je kunt eventueel een mooiere versie van iets kopen (ook gereedschap kan er erg mooi uitzien) of het opruimen in een mooie doos. Kondo praat tegen zulke voorwerpen en bedankt hen voor het nut dat ze hebben voor haar. Dat verandert voor haar de relatie met het voorwerp en geeft je meer plezier in het bewaren ervan.

Ik houd zelf niet van praten tegen voorwerpen. Volgens Kondo blijven spullen langer mooi als je ze bedankt voor wat je doet. Ik voel dat niet zo, maar er goed voor zorgen vind ik wel belangrijk. Spullen netjes opbergen in passend materiaal zorgt ervoor dat ze langer mooi blijven.

EN TOEN…
De ondertitel van ‘Opgeruimd’ is ‘de manier om orde en rust aan te brengen in je leven’. Daar ben ik het helemaal mee eens. In elk huishouden, ook dat van mij, zwerven spullen rond die best weg kunnen. Maar voor het wegdoen maken we geen tijd. En het lijkt ook makkelijker om alles maar gewoon lekker in een doos te laten zitten. Maar bij mij blijven de spullen toch ergens in mijn hoofd zeuren. Ooit moet ik er iets mee….

Boeken over opruimen inspireren mij vaak om zelf ook aan de slag te gaan. Ook al staat er misschien niet iets wat ik niet al wist, maar komt het op het juiste moment of wordt het net op zo’n manier gezegd dat het weer een duwtje geeft voor een opruimsessie.

Naar aanleiding van de boeken van Marie Kondo ben ik zelf ook tshirts rechtop gaan bewaren, en dat werkt goed. Niet voor al mijn kleren, ondergoed en sokken op de KonMarie-methode bewaren werkt niet voor mij. Maar kleren opvouwen in een rechthoek deed ik al. Ook heb ik een grote zak kleren weggedaan en ik ben nu bezig met documenten. Documenten van de afgelopen jaren die nu niet meer nodig zijn en ook documenten van langer geleden. Een aantal bewaar ik, als herinnering aan bepaalde gebeurtenissen in mijn leven. De kast in mijn studeerkamer wordt plank voor plank netter. Kondo adviseert niet plank voor plank te werken. Ik heb daar over nagedacht. Voor mijn klerenkast werkte dat inderdaad niet zo goed, ik heb al mijn kleren in een keer gedaan. Maar ik wil nu geen groot tijdsblok reserveren voor het ordenen van de kast in mijn studeerkamer. Dus doe ik dat toch plank voor plank. Ik denk dat het ook kan, omdat er op elke plank iets staat dat niet op een andere plank thuishoort. Het zijn goed geordende orders die uitgedund kunnen worden. Als je voor de eerste keer al je papieren gaat ordenen, is een grote sessie in een keer wel zo handig. Dan kun je daarna toe met korte sessies voor updates.

En ja, dat opruimen geeft rust en ruimte, maar Kondo gunt ons vooral ook blijheid. Ik wil mijn klanten graag ruimte, tijd en rust geven om te doen wat ze zelf graag willen doen of bewaren. Uitgaan van blijheid geeft een ander gevoel dan wanneer je het hebt over ruimte, tijd en rust. Zeker iets om in mijn communicatie naar anderen over na te denken.

VOORBEELDEN VAN MARIE KONDO ZELF
Er is nog van alles te zeggen over de boeken en methode van Marie Kondo, maar ik laat het hier bij. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, of je ook een ander gevoel krijgt bij het tweede boek en of je nu zelf ook aan opruimen bent. Als je je gedachten wilt delen kan dat via www.facebook.com/cleandeskprofessionalorganizing.

Je kunt Marie Kondo zelf in actie zien op YouTube.

En hoe een echt opgeruimd huis voelt? Kijk bij Marie Kondo thuis: http://www.apartmenttherapy.com/marie-kondos-joy-sparking-tokyo-home-229957.

BOEKINFORMATIE
Opgeruimd
Marie Kondo
ISBN 10: 9400505620
224 pagina’s

Spark Joy
Marie Kondo
ISBN 10: 9400507267
272 pagina’s